Handmade hamburgers… :)

 

P1300618P1300621

Ostatnio zajadamy się rożnymi potrawami z grilla. Jednak najchętniej pochłaniane przez nas w niezliczonych ilościach są „domowe” hamburgery. I tak przez ostatni czas nasze brzuchy zaczynają przypominać coraz bardziej koła ratunkowe… ale co tam, póki jest dom, kuchnia i grill to trzeba w pełni ten dobrobyt wykorzystać 🙂

Chociaż w Polsce jeszcze nie pora na grilla, to hamburgery można zrobić także w domu, aby poczuć nadchodzącą powoli wiosnę…

Po zakupy zawsze wybieramy się na targ w Pai. Mają tu zawsze świeże mięso i warzywa.

Pai

Pai

Pai

Pai

Składniki potrzebne do bułek:

2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki drożdży w proszku
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju
około 1 szklanki wody

Przygotowanie bułek: 

Drożdże i cukier mieszamy z 100 ml ciepłej wody. Pozostawiamy na około 10 minut aż drożdże zaczną rosnąć.

P1300573 P1300579

Do miski wsypujemy mąkę, olej, sól i drożdże. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy.

P1300577

Dokładnie wyrabiamy ciasto – im dłużej wyrabiamy, tym będzie lepsze. Gotowe jest gdy nie przywiera do rąk.  Odkładamy ciasto do przykrytej wilgotną ścierką miski na około 1 godzinę.

P1300584

Po godzinie jeszcze raz wyrabiamy przez kilka minut. Dzielimy na 6 części z których tworzymy kulki. Kładziemy do brytfanny wcześniej lekko posmarowanej olejem do smażenia. Odstawiamy pod tym samym przykryciem na około 30 minut.

P1300593

Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20-30 minut.

P1300596

Bułki do hamburgerów gotowe!

P1300598

wkładka:

6 liści sałaty
2 pomidory
ogórek
1 cebule
ketchup
sos tzatziki ( jogurt naturalny z 2 łyżkami majonezu, solą, pieprzem, kilkoma ząbkami czosnku, poszatkowanym ogórkiem i proszkiem chili )

P1300586

Składniki potrzebne do hamburgerów:

1/2 kg mięsa mielonego
2 cebule
5 ząbków czosnku
pieprz
sól
jajko
dowolna zielenina
szczyptę proszku chili
mąkę

Przygotowanie mięsa:

Kroimy drobno czosnek i cebulę. Smażymy powoli na oleju do momentu, kiedy cebula będzie miała złocisty kolor. Dodajemy proszek chili. Można dodać szczyptę cukru.

P1300581

Mięso wkładamy do miski doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy zieleninę, jajko oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem.

P1300582

Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy. Gdy mięso jest za tłuste można dodać mąki. Lepimy 6 równej wielkości płaskich kulek.

P1300589

Rozpalamy grilla (piekarnik – patelnię lub patelnię grilową) i pieczemy/smażymy.

P1300602

Gdy mięso jest gotowe zaczyna się zabawa…

P1300604

Bierzemy bułę, mięso, wkładkę, polewamy wszystko sosami i… trzeba jeszcze to jakość wszystko zmieści w ustach:) – Smacznego!

P1300605P1300620

P1300607P1300611

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *