Kampot – Tam, gdzie pieprz rośnie…

PhotoGrid_1418994720987

Kampot słynie z uprawy pieprzu i to nie byle jakiego, lecz najlepszego na świecie. Za czasów kolonialnych, każda porządna restauracja francuska nie mogła obejść się bez tak cennej przyprawy.

Plantacje pieprzu są położone po za miastem, oddalone nawet o 20 km, więc bierzemy skuter i ruszamy tam, gdzie pieprz rośnie 🙂

P1280853 P1280902

Na miejscu można pozwiedzać, troszkę podpatrzeć jak wygląda uprawa, a co najważniejsze sporo się dowiedzieć.

Pieprz z Kampot jest tak dobry i uznawany przez smakoszy, ponieważ proces jego suszenia odbywa się na słońcu (a nie w sztucznych lampach).

P1280872

Są trzy rodzaje pieprzu:

  1. Czarny pieprz – jest suszony z niedojrzałych, zielonych owoców pieprzu
  2. Czerwony pieprz – jest suszony z mocno dojrzałych owców pieprzu
  3. Biały pieprz to tak naprawdę czerwony, ale bez skórki

Każdy z nich ma swój niepowtarzalny aromat i smak, więc nie tylko o kolor się roznosi.

P1280876

Bardzo dobry i prosty sos, szczególnie serwowany do potraw z ryb lecz nie tylko, bo w restauracjach w Kampot podają go do wielu potraw, nawet do smażonych jajek:

Sok z limonki z dużą ilością pieprzu…pychota:)

Na jednej z plantacji można zostać „wolontariuszem” i codziennie wśród wspaniałej, wiejskiej przyrody i kompletnej ciszy, oddzielać pieprz czarny od czerwonego. Polecane szczególnie dla osób potrzebujących czasu dla siebie i odpoczynku od codziennego chaosu 🙂 W ramach wynagrodzenia – nocleg i wyżywienie.

 P1280873 P1280907 P1280863

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *