Kokos

Filipiny 2013

  Kokosy stały się ostatnio moim kulinarnym odkryciem. Kiedy idę kupić coś do picia to nie mogę się powstrzymać i zazwyczaj staje na kokosie. Nie tylko wypijam do ostatniej kropelki, ale i wyjadam cały miąższ 😀 Chociaż w Azji jest ich pełno i można je kupić na każdym straganie, czy przy drodze, to jakoś do tej pory zakup kokosa był …

Więcej…

Smażona wieprzowina z imbirem

P1300533

Ostry smak imbiru połączony z pieprzno-czosnkowym soczystym mięsem wieprzowym… Tak, to musi być dobre. Składniki:  300 gram wieprzowiny 3/4 kubka pokrojonego w cienkie paski imbiru duża garść cebulki dymki (zielone łodygi) 4 ząbki czosnku 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka cukru palmowego 1 łyżka ciemnego słodkiego sosu sojowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu olej do smażenia 1/2 kubka …

Więcej…

Handmade hamburgers… :)

P1300618

  Ostatnio zajadamy się rożnymi potrawami z grilla. Jednak najchętniej pochłaniane przez nas w niezliczonych ilościach są „domowe” hamburgery. I tak przez ostatni czas nasze brzuchy zaczynają przypominać coraz bardziej koła ratunkowe… ale co tam, póki jest dom, kuchnia i grill to trzeba w pełni ten dobrobyt wykorzystać 🙂 Chociaż w Polsce jeszcze nie pora na grilla, to hamburgery można …

Więcej…

Mój prosty i szybki przepis na Massaman Curry

P1290996

Moje proste i szybkie Massaman Curry: Składniki: 250-350 ml mleczka kokosowego 2 łyżki pasty massaman curry filet z kurczaka 1 ziemniak garść fasolki wężowej 3 małe kukurydze 3 liście kafiru 1 trawa cytrynowa 2 łyżki orzechów 1 łyżka sosu rybnego Przygotowanie dania: Na równe kawałki kroimy warzywa (ziemniak, fasolę, kukurydzę) oraz filet z kurczaka. Na małe kawałki kroimy trawę cytrynową. …

Więcej…

Smażona wieprzowina w sosie ostrygowym

P1300496

Składniki: 300 g wieprzowiny 2 łyżki sosu sojowego olej do smażenia 4 ząbki czosnku 1 łyżka pokrojonego świeżego imbiru 250 gram grzybów 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka słodkiego sosu sojowego 4 cebulki dymki 4 małe kukurydze 3 małe tajskie bakłażany (ale może też być np. marchewka lub inne warzywo) 2 papryczki chili czarny pieprz   Przygotowanie dania: Wieprzowinę kroimy …

Więcej…

Przepis na Pad kra pao gai, czyli chicken chilli basil

P1300477

Składniki: Olej do smażenia 4 duże ząbki czosnku 4 papryczki chili Filet z kurczaka 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki słodkiego sosu sojowego 20 liści tajskiej bazyli 4 małe kukurydze 1 marchewka Przygotowanie dania: Kroimy na małe kawałki chili i czosnek. Marchewkę i kukurydzę kroimy w słupki. Kurczaka kroimy w duże kawałki. Do rozgrzanego oleju dodajemy czosnek i chili. Smażymy …

Więcej…

Przepis na Tom Kha Gai, czyli na tajską zupę kokosową

P1300371

Składniki: 1 litr bulionu drobiowego 1/2 litra mleka kokosowego 2 łyżki pokrojonego galangalu 6-10 liści kafiru 3 łodygi trawy cytrynowej 1-2 papryczki chili 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka cukru palmowego 2-3 limonki Pęczek kolendry lub pietruszki Filet z kurczaka 3 pomidory 1 cebula Duża garść grzybów Przygotowanie dania: Kroimy na cienkie paski trawę cytrynową oraz galangal. Do gotującego się …

Więcej…

Przepis na Gai Pad Prik Gaeng

P1300319

Przepis na gai pad prik gaeng, czyli na smażonego kurczaka w czerwonej paście curry. Spejalnie dla smakoszy ostrych potraw. Składniki: Filet z kurczaka Duża garść fasoli wężowej 6 liści kafiru 3 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru olej do smażenia ryż jajko Przygotowanie dania: Kroimy na małe kawałki kurczaka i fasolę. Na patelni podgrzewamy olej …

Więcej…

Przepis na Som Tum, czyli na pikantną tajską sałatkę z zielonej papai

P1300240

Nasze ostatnie kulinarne odkrycie! Zajadamy się od tygodnia i nie możemy przestać! Pikantna sałatka z zielonej papai  jest jednym z  popularniejszych dań w Tajlandii i można ją kupić niemalże we wszystkich restauracjach czy straganach z jedzeniem. Próbowałam kilka razy, ale robiona przez Tajów była dla mnie niesamowicie ostra. Po jednym kęsie zazwyczaj zionęłam ogniem i to niemal dosłownie…  Porcje ze smakiem …

Więcej…

Smażony ryż z warzywami i jajkiem

Smażony ryż z Warzywami i jajkiem

  Składniki: ryż 1 chili 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka imbiru 1 cebula 1 jajko 1 marchewka duża garść fasoli wężowej lub zielonej 2-3 małe kukurydze 4 łyżki sos sojowy 2 łyżki sos rybny olej do smażenia Przygotowanie dania: Gotujemy porcje ryżu dla 2 osób Kroimy drobno chili, czosnek, imbir, cebule. Na równe kawałki kroimy marchewkę, fasolę i kukurydzę. Smażymy …

Więcej…