Smażony bakłażan po khmersku

IMG_20141219_203547

  Składniki: 3 bakłażany Filet z kurczaka 4 ząbki czosnku 2 papryczki chilli Olej do smażenia 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego Bakłażan grilujemy bądź pieczemy w piekarniu do momentu, aż będzie mięki. Obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki. Bardzo drobno siekamy czosnek, chili i kurczaka. Przygotowanie dania; Rozgrzewamy na dużym ogniu olej i …

Więcej…

Kampot – Tam, gdzie pieprz rośnie…

PhotoGrid_1418994720987

Kampot słynie z uprawy pieprzu i to nie byle jakiego, lecz najlepszego na świecie. Za czasów kolonialnych, każda porządna restauracja francuska nie mogła obejść się bez tak cennej przyprawy. Plantacje pieprzu są położone po za miastem, oddalone nawet o 20 km, więc bierzemy skuter i ruszamy tam, gdzie pieprz rośnie 🙂 Na miejscu można pozwiedzać, troszkę podpatrzeć jak wygląda uprawa, …

Więcej…

Przepis na Red Massaman Curry

P1290344

W Kampot zapisaliśmy się na lekcje gotowania, które są o tyle ciekawe, że wszystkie składniki są świeże i wyłącznie naturalne. Sami robimy pasty curry czy też mleko kokosowe. Knajpka Khmer Root, którą wybraliśmy ze względu na bardzo dobre opinie i gotowanie „eko” była oddalona od miasteczka około 3km, więc bierzemy rowery i jedziemy.. Red Massaman Curry to potrawa kuchni tajskiej, …

Więcej…

Przepis na Tajskie Curry z kurczakiem

Curry

Składniki: 500ml mleka kokosowego 1,5 łyżeczka zielonej lub czerwonej pasty curry – musi być oryginalna tajska – podróbki są zazwyczaj o wiele łagodniejsze i są mniej aromatyczne kilka liści kafiru – koniecznie, bo to właśnie on, poza pastą curry jest podstawą dobrego curry. Nie jest z nim łatwo w Polsce, ale można kupić suszony lub marynowany 1 łodyga trawy cytrynowej …

Więcej…

Przepis na Pad See-ew

Pad see-ew

  Pad See-ew czyli Smażony makaron ryżowy w słodkim sosie sojowym z krewetkami lub kurczakiem. Składniki: 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Kilka krewetek ( może też być kurczak) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru Jajko Makaron ryżowy – najlepiej szeroki 2 łyżki wody Kilka liści z łodygami chinskiej brokuły 1 …

Więcej…

Przepis na Pad Thai

Pad Thai

Pad Thai Istnieje co najmniej kilkadziesiąt różnych wersji, w samej Tajlandii każda budka, stoisko, czy restauracja ma swój niepowtarzalny przepis. Poniżej zamieszczamy naszą wersję, wypróbowaną w domu z propozycjami pewnych modyfikacji. Lista zakupów: Sos: Sos rybny –jeśli kupowany w Polsce najlepiej Thai Heritage, zdecydowanie odradzamy podróbkę sosu rybnego z Lidla Ocet ryżowy Miod lub cukier Pasta z tamaryndowca, limonki Chili …

Więcej…

Piwo w Azji – Pakistan, Indie, Nepal

101_2885

Piwo w Azji – Pakistan, Indie, Nepal Gwoli ścisłości to dla nas Azja zaczyna się mniej więcej na granicy Irańsko-Pakistańskiej. O ile po stronie Irańskiej cywilizacja jest z grubsza podobna to tej którą znamy w własnego podwórka, to po stronie Pakistańskiej wkraczamy do innego świata. Są to „granice” niezauważalne gdy po prostu lecimy samolotem – jest to wielki plus podroży …

Więcej…

Piwo na Bliskim Wschodzie

P1240878

Piwo na Bliskim Wschodzie Bliski wschód wybitnie nie jest rejonem kojarzonym z piwem i jest to częściowo uzasadnione. Przede wszystkim zdecydowana większość tego obszaru zamieszkuje ludność muzułmańska, która alkoholu za wiele nie pija. W niektórym miejscach i krajach o zimnym piwku (alkoholowym) możemy zapomnieć. Lubimy jednak wyzwania, a „choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem”. Jedziemy! Turcja – …

Więcej…

Piwa świata – wstęp

P1030251

Wstęp do piw świata i świata piwa Jak mówi przysłowie „piwo to życia paliwo”, a jak wiadomo nic tak dobrze nie robi strudzonemu wędrowcowi po ciężkim dniu w podróży jak kufelek bądź butelka zimnego piwka. O piwie jako zdeklarowany piwosz mogę opowiadać długo, ale, że nie jestem kiperem to pominiemy tu raczej (przynajmniej na razie) słownictwo prawie naukowe, zarezerwowane dla …

Więcej…