Moje proste i szybkie Massaman Curry:
Składniki:
250-350 ml mleczka kokosowego
2 łyżki pasty massaman curry
filet z kurczaka
1 ziemniak
garść fasolki wężowej
3 małe kukurydze
3 liście kafiru
1 trawa cytrynowa
2 łyżki orzechów
1 łyżka sosu rybnego
Przygotowanie dania:
Na równe kawałki kroimy warzywa (ziemniak, fasolę, kukurydzę) oraz filet z kurczaka.
Na małe kawałki kroimy trawę cytrynową.
Do woka rozgrzanego na dużym ogniu wlewamy mleko kokosowe i dodajemy pastę curry, mieszamy energicznie do momentu wrzenia. Dodajemy trawę cytrynową, liście kafiru i sos rybny.
Po chwili kiedy przyprawy puszą swój aromat dodajemy kurczaka. Gotujemy 2 minuty. Dodajemy warzywa i orzechy. Gotujemy 10 min często mieszając – można dodać 1/2 szklanki wody. Kiedy warzywa są miękkie danie jest gotowe.
Podajemy z ryżem. Smacznego!