Mój prosty i szybki przepis na Massaman Curry

Moje proste i szybkie Massaman Curry:

PhotoGrid_1421635099358

Składniki:
250-350 ml mleczka kokosowego
2 łyżki pasty massaman curry
filet z kurczaka
1 ziemniak
garść fasolki wężowej
3 małe kukurydze
3 liście kafiru
1 trawa cytrynowa
2 łyżki orzechów
1 łyżka sosu rybnego

P1290971

Przygotowanie dania:

Na równe kawałki kroimy warzywa (ziemniak, fasolę, kukurydzę) oraz filet z kurczaka.
Na małe kawałki kroimy trawę cytrynową.

P1290987 P1290988

Do woka rozgrzanego na dużym ogniu wlewamy mleko kokosowe i dodajemy pastę curry, mieszamy energicznie do momentu wrzenia. Dodajemy trawę cytrynową, liście kafiru i sos rybny.

P1290990

Po chwili kiedy przyprawy puszą swój aromat dodajemy kurczaka. Gotujemy 2 minuty. Dodajemy warzywa i orzechy. Gotujemy 10 min często mieszając – można dodać 1/2 szklanki wody. Kiedy warzywa są miękkie danie jest gotowe.

P1290992

Podajemy z ryżem. Smacznego!

P1290996 P1290994 P1290900

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *