Przepis na Gai Pad Prik Gaeng

P1300317

Przepis na gai pad prik gaeng, czyli na smażonego kurczaka w czerwonej paście curry. Spejalnie dla smakoszy ostrych potraw.

Składniki:

Filet z kurczaka
Duża garść fasoli wężowej
6 liści kafiru
3 łyżki czerwonej pasty curry
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru
olej do smażenia
ryż
jajko

Przygotowanie dania:

Kroimy na małe kawałki kurczaka i fasolę.

P1300303

Na patelni podgrzewamy olej i dodajemy czerwoną pastą curry, smażymy przez 2 minuty. Danie najlepiej smakuje gdy sami zrobimy czerwoną pastę curry, ale z kupną oryginalną tajską też będzie dobre.

P1300296 P1300300 Dodajemy kurczaka (ja użyłam mięsa mielonego z kurczaka) i smażymy przez chwilę. Dodajemy cukier, sos rybny, a jeśli jest potrzeba skrapiamy lekko wodą.

P1300304 P1300305

Dodajemy fasole i liście kafiru i jeszcze przez kilka minut podsmażamy wszystko na dość dużym ogniu ciągle mieszając.

P1300307

Podajemy z ryżem i smażonym jajkiem. Smacznego!

P1300319

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *