Przepis na Red Massaman Curry

PhotoGrid_1418989793198

W Kampot zapisaliśmy się na lekcje gotowania, które są o tyle ciekawe, że wszystkie składniki są świeże i wyłącznie naturalne. Sami robimy pasty curry czy też mleko kokosowe. Knajpka Khmer Root, którą wybraliśmy ze względu na bardzo dobre opinie i gotowanie „eko” była oddalona od miasteczka około 3km, więc bierzemy rowery i jedziemy..

Jedziemy

Jedziemy

Knajpka

Khmer Root Cafe

Red Massaman Curry to potrawa kuchni tajskiej, lecz mocno inspirowana wpływami muzułamańskimi. Wedle przekazów powstała w XVII wieku w centralnej Tajlandii inspirowana perskimi przyprawami, chciaż inna wersja głosi, że wywodzi się jednak z południowej Tajlandii, jako miks tajski, malajski i indyjski. O ile nie jest łatwo ustalić skąd pochodzi, to łatwo jest zakochać się w tej potrawie, bo jest po prostu pyszna.

Składniki potrzebne do pasty massaman:

  • Imbir – świeży
  • 4 liście Kafiru
  • 2 papryczki chilli
  • Trawa cytrynowa – jedna gałązka
  • Odrobinę anyżu (anyż gwiadkowy)
  • Kurkuma – w naszej wersji świeża, lecz można zastąpić ją sproszkowaną
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli

P1290281

Kroimy na małe kawałki trawę cytrynową, liście kafiru, kurkumę, imbir, cebule, czosnek. Wsypujemy wszystko do moździerza i ugniatamy. Dodajemy papryczki chilli, anyż i ugniatamy do momentu kiedy wszystkie składniki ze sobą się połączą w pastę.

Uwaga odnośnie trawy cytrynowej: Należy ją obrać z zewnętrznej warstwy, obciąć „dupkę” podobnie jak w przypadku pora, a następnie posiekać ją na bardzo cienkie prążki (ok. 1 mm szerokości), ale jedynie ten fragment, gdzie łodyga jest lekko biała, zielone końcówki wyrzucamy. Trawa musi być posiekana bardzo! dorbno, w przeciwnym wypadku duże fragmenty pozostaną twarde i będą przeszkadzać w dniu. Ostatecznie można użyć suszonej i sproszkowanej trawy cytrynowej, jeżeli nie uda nam się kupić świeżej.

P1290290 P1290297

Osobno robimy czerwoną pastę z papryki!

  • 2 suszone papryki, pepperoni , lecz nie pikantne

Suszone papryki wpierw moczymy w wodzie przez około 1/2 godziny. Następnie bardzo drobno siekamy, około 5 minut tak, aby również stworzyła się pasta.

P1290292 P1290295

Robimy mleczko kokosowe:

  • Kokos
  • Woda

Rozbijamy kokos na pół i wydrążamy całe białe wnętrzne. Do wiórków z kokosa dolewamy około 0,5 litra wody (taką ilość, aby wszystkie wiórki zostały zalane). Ugniatamy rękami wiórki z wodą, tak aby wydobyć z nich mleko. Po około 3 minutach ugniatania odcedzamy wiórki kokosowe od płynu, aby uzyskać jednolite mleczko kokosowe. Najlepiej przelać wszystko do innego naczynia przez szmatkę, którą na końcu jeszcze wyciskamy tak, żeby uzyskać jak najwięcej  mleczka.

P1290296 P1290302

Składniki – wkładka:

  • 1 bakłażan
  • Duża garść fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 1/4 dyni
  • Mały filet z kurczaka
  • Orzeszki ziemne
  • Olej
  • Sos rybny
  • Łyżeczka cukru palmowego

P1290280

 

Bakłażan oraz dynię obieramy i kroimy na dość duże kawałki. Tak samo kroimy również fasolę, cebulę i kurczaka. Pokrojone warzywa wrzucamy na kilka minut do wody do namoczenia. Orzeszki ziemne ugniatamy w moździerzu.

P1290283 P1290303

P1290301

Przygotowanie dania:

Wlewamy olej do smażenia i rozgrzewamy go na dużym ogniu. Dodajemy pastę z papryki i pastę massaman i smażymy często mieszając.

P1290320

Dodajemy sos rybny i cukier palmowy. Przez chwilę jeszcze wszystkie składniki smażymy i dodajemy kurczaka. Po chwili dodajemy warzywa i wszystko ze sobą dobrze mieszamy.

P1290314

Dodajemy mleko kokosowe i orzeszki. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Próbujemy, czy czasem nie należy dodać czegoś słonego (sól, sos rybny), słodkiego (cukier palmowy), ostrego (chilli)… chociaż raczej nie będzie takiej potrzeby, bo nasza reakcja była… mmmm, ale dobre!!! Podajemy z ryżem. Smacznego 🙂

P1290344

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *