Przepis na Som Tum, czyli na pikantną tajską sałatkę z zielonej papai

PhotoGrid_1421240933053

Nasze ostatnie kulinarne odkrycie! Zajadamy się od tygodnia i nie możemy przestać!

Pikantna sałatka z zielonej papai  jest jednym z  popularniejszych dań w Tajlandii i można ją kupić niemalże we wszystkich restauracjach czy straganach z jedzeniem. Próbowałam kilka razy, ale robiona przez Tajów była dla mnie niesamowicie ostra. Po jednym kęsie zazwyczaj zionęłam ogniem i to niemal dosłownie…  Porcje ze smakiem zjadał Łukasz, ale nawet dla niego moc była duża, więc ze łzami w oczach, ale jadł… bo dobre!

Gdy już mam kuchnię dla swojej dyspozycji, to robię sałatkę na swoje możliwości.

Składniki:

1-2 małe papryczki chili (w Tajlandii dają powyżej 5 sztuk) – powinna być odmiana tajska Bird’s eye, są one bardzo małe i bardzo ostre lecz prawie pozbawione goryczy
3-4 ząbki czosnku
1,5 łyżki sosu rybnego
1 limonka
2 łyżki cukru palmowego
2 łyżki orzeszków
2 duże garście pokrojonej zielonej papai
7 pomidorów koktajlowych
1 garść fasolki wężowej

P1300220

Przygotowanie dania:

Obieramy papaje i kroimy na cienkie wstążki („ala” makaron do spaghetti).

P1300227

Kroimy pomidory i fasole na równe kawałki.

P1300231

W moździerzu rozbijamy na drobno orzechy i przesypujemy do osobnego naczynia.

P1300228

Kroimy czosnek i chili na małe kawałki. Wsypujemy do moździerza i rozcieramy.

P1300233

Cukier palmowy podgrzewamy w garnku z małą ilością wody. Mieszamy do momentu aż się rozpuści. Do moździerza z roztartym czosnkiem i chili wlewamy cukier, sos rybny oraz wyciskamy sok z limonki.

P1300236

Po kolei do moździerza wkładamy warzywa i lekko ugniatamy, aby lepiej połączyć przygotowany sos z warzywami.

P1300237

Wykładamy na talerz. Na wierzch wlewamy pozostały sos i posypujemy całość orzechami. Smacznego!

P1300240

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *