Przepis na Tom Kha Gai, czyli na tajską zupę kokosową

Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

Składniki:

1 litr bulionu drobiowego
1/2 litra mleka kokosowego
2 łyżki pokrojonego galangalu
6-10 liści kafiru
3 łodygi trawy cytrynowej
1-2 papryczki chili
3 łyżki sosu rybnego
1 łyżka cukru palmowego
2-3 limonki
Pęczek kolendry lub pietruszki
Filet z kurczaka
3 pomidory
1 cebula
Duża garść grzybów

P1300340

Przygotowanie dania:

Kroimy na cienkie paski trawę cytrynową oraz galangal.

Galangal

Galangal

Galangal

Galangal

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa

Do gotującego się wywaru dodajemy trawę cytrynową, galangal, liście kafiru oraz przekrojoną na pół cebulę. Wszystko gotujemy na małym ogniu około 45-50 minut. Odcedzamy. Kroimy na spore kawałki kurczaka, pomidory i grzyby.

P1300348 P1300349

Doprawiamy odcedzony wywar sosem rybnym, cukrem, chili oraz sokiem z limonek. Wlewamy mleko kokosowe, kurczaka, grzyby i pomidory. Gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy ze świeżą kolendrą. Smacznego!

Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

 

2 Comments:

  1. Fajny ten przepis, orientujecie sie czy trawe cytrynowa mozna zamrazac?

    • Można, można 🙂 Jak tylko gdzieś pokaże się trawa cytrynowa w postaci świeżej, to dobrze jest kupić trochę na zapas i zamrozić, bo nigdy nie wiadomo, kiedy znów się trafi 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *