Smażona wieprzowina w sosie ostrygowym

P1300496

Składniki:

300 g wieprzowiny
2 łyżki sosu sojowego
olej do smażenia
4 ząbki czosnku
1 łyżka pokrojonego świeżego imbiru
250 gram grzybów
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka słodkiego sosu sojowego
4 cebulki dymki
4 małe kukurydze
3 małe tajskie bakłażany (ale może też być np. marchewka lub inne warzywo)
2 papryczki chili
czarny pieprz

  P1300485 P1300486

Przygotowanie dania:

Wieprzowinę kroimy na równe kawałki i marynujemy przez 2 godziny w sosie sojowym.

P1300480

Kroimy na małe kawałki czosnek, imbir i chili oraz warzywa w słupki.

P1300487 P1300488

Na rozgrzany olej wkładamy czosnek i imbir, a po chwili mięso. Smażymy do momentu aż mięso będzie gotowe. Wszystko z woka wykładamy na talerz.

P1300492 P1300493

Do woka wlewamy olej i trochę sosu ostrygowego oraz grzyby. Smażymy na dużym ogniu, a po kilku minutach dodajemy z powrotem mięso, dodajemy warzywa oraz resztę sosu ostrygowego oraz słodkiego sosu sojowego. Smażymy wszystko na dużym ogniu często mieszając. Na koniec dodajemy zmielony czarny pieprz i chili. Podajemy z ryżem. Smacznego!

P1300494 P1300501

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *