Smażona wieprzowina z imbirem

P1300533

Ostry smak imbiru połączony z pieprzno-czosnkowym soczystym mięsem wieprzowym… Tak, to musi być dobre.

Składniki: 

300 gram wieprzowiny
3/4 kubka pokrojonego w cienkie paski imbiru
duża garść cebulki dymki (zielone łodygi)
4 ząbki czosnku
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżka cukru palmowego
1 łyżka ciemnego słodkiego sosu sojowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka pieprzu
olej do smażenia
1/2 kubka wody

P1300510 P1300513

P1300519

 Przygotowanie dania: 

Kroimy na małe kawałki mięso. Przez 15-20 minut marynujemy je w 2 łyżkach sosu sojowego z pieprzem i czosnkiem.

P1300516

Na rozgrzanym oleju smażymy mięso, w razie potrzeby skrapiamy je od czasu do czasu wodą.

P1300521

Gdy mięso jest gotowe dodajemy wcześniej pokrojony imbir, cukier, sos ostrygowy, sos sojowy i ciemny słodki sos sojowy. Smażymy na dużym ogniu często i energicznie mieszając.

P1300523Gdy imbir puści sok dodajemy pokrojoną wcześniej cebulę i smażymy przez minutę.

P1300527

Sprawdzamy czy jest dobre. Tak – dobre… Danie gotowe 🙂 – Podajemy z ryżem. Smacznego!

P1300530

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *