Smażony bakłażan po khmersku

 

IMG_20141219_203547

Składniki:

  • 3 bakłażany
  • Filet z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chilli
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżeczka cukru palmowego

Bakłażan grilujemy bądź pieczemy w piekarniu do momentu, aż będzie mięki. Obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki.

P1290323

Bardzo drobno siekamy czosnek, chili i kurczaka.

P1290309

Bardzo drobno posiekany kurczak

Bardzo drobno posiekany kurczak

P1290324

Przygotowanie dania;

Rozgrzewamy na dużym ogniu olej i dodajemy czosnek i chili. Smażymy do momentu kiedy czosnek będzie miał złocisty kolor.

P1290326 P1290329

Dodajemy kurczaka i smażymy cały czas mieszając, bo jest to danie typu stir-fry. Doprawiamy sosem rybnym i ostrygowym oraz cukrem palmowym.

P1290333

Na końcu dodajemy bakłażana. Wszystkie składniki smażymy jeszcze kilka minut. I gotowe! Podajemy z ryżem. Smacznego!

P1290335

Może danie nie wygląda bardzo apetycznie, ale wystarczy jeden kęs by na naszych ustach zawitał uśmiech:-) .

P1290343

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *