Smażony ryż z warzywami i jajkiem

 

Smażony ryż z Warzywami i jajkiem

Smażony ryż z warzywami i jajkiem

Składniki:

ryż
1 chili
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
1 cebula
1 jajko
1 marchewka
duża garść fasoli wężowej lub zielonej
2-3 małe kukurydze
4 łyżki sos sojowy
2 łyżki sos rybny
olej do smażenia

P1300003

Przygotowanie dania:

Gotujemy porcje ryżu dla 2 osób

Kroimy drobno chili, czosnek, imbir, cebule.

P1300014

Na równe kawałki kroimy marchewkę, fasolę i kukurydzę.

P1300013

Smażymy na oleju chili z czosnkiem i imbirem. Po chwili dodajemy cebule i smażymy często mieszając do momentu, aż dostanie złocistego koloru.

P1300020

Doprawiamy sosem rybnym i sosem sojowym. Wsypujemy pozostałą część warzyw.

Smażymy na dużym ogniu często mieszając dłuższą chwilę – do momentu aż warzywa nabiorą pełnych kolorów.

P1300021

Dodajemy jajko – przez chwilę czekamy aż się podsmaży, dokładnie mieszamy je z warzywami.

P1300024

Dodajemy ryż, dobrze mieszamy go z pozostałymi składnikami i wszystko smażymy jeszcze przez chwilę na mniejszym ogniu.

P1300025

Można do smaku pokropić danie sokiem z limonki. Smacznego!

P1300028

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *